Softver temeljen na oblaku brzo postaje troškovno učinkovito, prilagodljivo i prilagodljivo rješenje za revizijske tvrtke s različitim razinama usluga. Pronalaženje poslovnih operacija u oblaku znači kontinuirani pristup klijentima i revizorima, veći kapacitet i smanjene troškove pri pohranjivanju papirnih datoteka.

Napredne mogućnosti računalstva mogu uvelike poboljšati produktivnost revizije, jer se zadatke koje bi ranije ručno provodile sada mogu biti automatizirane. Smanjenje uprave dopušta revizorima da više vremena provode na procjeni napredne analitike, osiguranja kvalitete kako bi pružili veći uvid u poslovne informacije i preporuke za svoje klijente.

Iz perspektive revizorskih tvrtki, tehnologija oblaka pruža ranije vidljiv stupanj vidljivosti i nadzora procesa, što olakšava provjeru ispunjavaju li timovi ključne klijentske isporuke i pridržavaju se propisa. Bogatstvo statističkih podataka kombinirano s procesima vođenim podacima, pruža detaljnu prediktivnu analizu i interpretaciju podataka za forenzično preciznu razinu izvješćivanja.

S pojavom “kontroliranog podataka” revizije sada mogu biti više informirane odluke o tome gdje se mogu naći rizici unutar poslovanja, čime revizori mogu ponuditi savjetodavne usluge svojim klijentima.

Međutim, s bilo kojim pomakom paradigme dolazi komplikacija – rizici. Budući da se oblak računanja provodi na širokom opsegu diljem tvrtke, bit će potrebno reformirati, ponovno procijeniti i restrukturirati operacije kako bi se olakšalo prijelaz. Stoga revizori moraju prepoznati važnost integriranog pristupa platformi; uspostavljajući svoju platformu prvo, integrirajući aplikacije drugo, umjesto da jednostavno steknu pojedinačna tehnološka rješenja dok idu.

No, baš kao što se promijeni i područje revizije, tako će i uloga revizora, a nedvojbeno, novo lice revizije zahtijevati novu vrstu revizora. Revizor budućnosti morat će biti analitički skloniji da izvrši forenzično precizne procjene rizika – pa čak i revizor ulazne razine mora biti upoznat sa statistikom i velikim upravljanjem podacima.

Filozofija revizije koja pruža podatke nudi jedinstvenu priliku za revizorske tvrtke, stručnjake i organizacije.